Tänavune Prima Vista kirjandusfestival puudutab mängu piire

Pressiteade 7.02.22

Muudetud 30.03.22

Kirjandusfestival Prima Vista vallutab Tartu taas kevadkuul, 9.-14. mail. Festivali teemaks on „Mängu piirid” ja festivali patroon on Urmas Vadi. Ka publikut kutsutakse üles mõtisklema teemal – kust jooksevad meie jaoks mängu piirid? Millal muutub mäng tõelisuseks ja tõelisus mänguks? Kas mängulisus aitab meil kergemini toime tulla igapäevase elu argisusega?

Festivali patroon Urmas Vadi soovib korraldada kirjanike tenniseturniiri: “Olen avastanud, et tennist mängides tekib parimatel hetkedel samasugune vabajooksu tunne nagu kirjutades, sa lihtsalt mängid, mõte liigub hoopis teisel režiimil, sa oled justkui kuhugi teise ruumi sisenenud. Ehk ongi mängu piir see, kui me paneme kokku tennise ja kirjanduse ning toome niiviisi lugejateni sõnumeid meie sisimast minast?”

Eesti autoritest esineb tänavune Tartu linnakirjanik Paavo Matsin, kes korraldab kultuurilise jalutuskäigu oma raamatu Lenini valss” marsruute mööda. Väliskülalistest kohtuvad lugejad Nina Lykkega Norrast, Juha Hurmega Soomest, Timur Vermesega Saksamaalt ja Alexander Genisega USA-st. Festivalile on oodatud ka Rasa Bugavičute-Pēce Lätist, Birute Jonuškaitè Leedust, Briti autor Carl Neville ja Iiri poeet Jill Kenny.

Prima Vista festivali eelüritusena toimub 23. aprillil traditsiooniline raamatu ja roosi päev, festivalinädalal raamatulaat Raekoja platsil, noorte autorite õhtu “Särtsuga kirjandus”, kontsert “Kirjanikud muusikas”, Elektriteatris on filmiprogramm, aasta teemaga seotud kunstiprogrammi näitused avatakse Tartu Ülikooli ja Tartu Linnaraamatukogus. Mitmed senised pargiraamatukogu sündmused liiguvad seekord Raekoja platsile, et luua festivalimeeleolu koos raamatulaadaga. Samuti kutsuvad nii linnaraamatukogu kui linnamuuseum kirjanduslikule jalutuskäigule Emajõe äärde.

Prima Vista jõuab finaalini 14. mail, festival lõpeb pikema luuleõhtuga Tartu Kirjanduse Maja hoovis ja kultuuriklubis Salong, mis on Euroopa Kultuuripealinn Tartu 2024 raames toimuva Prima Vista kirjandusfestivali “Paremad ja halvemad tulevikud” eelüritus.

Sündmusi ja autoreid tutvustame Prima Vista kodulehel ning Prima Vista Facebooki ja Instagrami lehtedel.

Festivali korraldava MTÜ Kirjandusfestival Prima Vista on loonud Tartu Ülikooli Raamatukogu, Tartu Linnaraamatukogu, Eesti Kirjanike Liidu Tartu osakond ja Eesti Kirjanduse Selts.

Liis Seljamaa

kommunikatsioonijuht

MTÜ Kirjandusfestival Prima Vista

liisuster@gmail.com