Prima Vista kutsub nädal aega vältavale kirevale kirjanduspeole

Pressiteade 16.09.21

Järjekorras juba kaheksateistkümnes kirjandusfestival Prima Vista toimub 20. – 25. septembrini Tartu erinevates paikades ning festivali alateemaks on tänavu valitud maailmas toimuvast ajendatult „Väike maailm”. Festivali patrooni rolli kannab Norra päritolu tõlkija ja luuletaja Øyvind Rangøy, kes on kokku pannud põneva ja mitmekesise patrooniprogrammi.

MTÜ Kirjandusfestivali Prima Vista juhatuse esinaine Krista Aru: „Kirjandusfestival toob meie igapäeva rõõmu ja head tuju: festivali tihedas programmis on äratundmist ja avastamist, üllatavaid ja meeldejäävaid külalisi ning vanu häid tuttavaid. Kirjandus valitseb Tartus terve nädala ning loodame, et sellest saab osa iga tartlane ja iga Tartu külaline.”

Varasemast rohkem keskendub festival kodumaistele esinejatele: toimuvad mitmed raamatuesitlused ja luuleõhtud, tutvustatakse Vahur Afanasjevi avaldamata teoseid, tehakse kirjanduslikke jalutuskäike erinevates linnaosades, käsitletakse tõlkimise teemasid, arutletakse krimi-, ulme- ja reisikirjanduse üle ning räägitakse epideemiatest kirjanduses ja päriselt. Noored saavad osaleda Rick Riordani „Percy Jacksoni” sarjale pühendatud viktoriinis ja veebipõhises infootsingumängus.

Lisaks külastavad festivali mitmed välisautorid: musta huumoriga vürtsitatud lühijuttude meister Etgar Keret Iisraelist, opositsiooniline Viktor Šenderovitš Venemaalt, teaduspõnevikke kirjutav Uwe Laub Saksamaalt, mitmekülgne Finlandia nominent Johanna Venho Soomest, linnufotograafist kirjanik Rvīns Varde Lätist, Repeateri kirjastuse esindajad Tariq Goddard ja Christiana Spens Suurbritanniast ning Klara Hveberg, Turid Farbregd ja Knut Ødegård Norrast.

Traditsiooniline raamatulaat toimub Raekoja platsil 23. septembril ning Pargiraamatukogu kesklinna pargis 23. ja 24. septembril. Jätkuvalt on kavas mitmekesine kunsti- ja lasteprogramm, venekeelne programm ning filmiprogramm koostöös Elektriteatriga. Kavast ei puudu ka muusika ega tants. Festivali lõpetab poola ulmekirjaniku Stanisław Lemi 100. sünniaastapäevale pühendatud kirev ja suurejooneline Futuroloogiline Kongress, mis käsitleb kirjandust ja tulevikku, ning kus teiste seas esineb Lemi ekspert Paveł Frelik Varssavi Ülikoolist.

Festivali sündmused on tasuta (v.a. Elektriteatri seansid).

Täpsema info ja kava leiab festivali koduleheküljelt: https://kirjandusfestival.tartu.ee/.

Festivali peakorraldajad on MTÜ Kirjandusfestival Prima Vista, Tartu Ülikooli Raamatukogu, Tartu Linnaraamatukogu, Eesti Kirjanike Liidu Tartu osakond ja Eesti Kirjanduse Selts.

Lisainfo:

Annika Aas

kommunikatsioonijuht

MTÜ Kirjandusfestival Prima Vista

annika.aas@luts.ee

5266442