Prima Vista festival toimub tänavu septembris

Kirjandusfestival Prima Vista, mis traditsiooniliselt on toimunud mai esimesel nädalal, lükkub tänavu koroonaviirusest põhjustatud olukorra tõttu sügisesse. Teemast „Väike maailm” tõukuvad sündmused ja kohtumised kirjanikega toimuvad 20.-25. septembrini.

„Sel aastal on september festivali jaoks parim aeg, sest loodetavasti oleme just siis täis tahtmist ja energiat, et rakendada Covid-19ga kokku kuivanud tegevusvabadust,” rääkis MTÜ Kirjandusfestivali Prima Vista juhatuse esinaine Krista Aru. „Meile on oluline, et festival toimuks elava festivalina, kus kirjanik saab kohtuda lugejaga ja lugeja uue raamatuga, et erinevate maailmade kohtumist saadaksid vahetud emotsioonid. Maikuus saaksime osaleda vaid virtuaalkohtumistel ja –üritustel, kuid see poleks siiski meie tavapärane mitmekihiline ja võimalusterohke kirjanduse pidu.”

Sügisel on Tartusse valmis tulema Iisraeli kirjanik Etgar Keret, Saksa autor Uwe Laub, Viktor Šenderovitš Venemaalt, Norra autorid Klara Hveberg ja Knut Ødegård, estofiil Turid Farbregd, lätlane Rvins Varde. Festivali patroon on tänavu Norra päritolu tõlkija ja luuletaja Øyvind Rangøy. Programmis on Stanislaw Lemi loomingule pühendatud futuroloogiline kongress, filmi- ja kunstiprogramm, kontsert „Kirjanikud muusikas”, raamatulaat, lasteüritused ning palju muud. Futuroloogiline kongress on Tartu 2024 programmi arendusprotsessis oleva kirjandussündmuse pilootprojekt.

Tavaliselt festivali eelüritusena toimunud raamatu ja roosi päev 23. aprillil saab teoks virtuaalselt. Kuulutatakse välja kirjanduskonkursi „Esimene samm” laureaat, esinevad konkursi kõige esimene laureaat Anti Saar ja teised auhinnaga tunnustatud autorid. Koostöös kirjastustega viiakse raamatulaat läbi veebikampaaniana.

Festivali traditsioonilist toimumisaega maikuus markeerib 7. mail MTÜ Eesti lavaluule rahvusvaheline videoprojekt „Tundekasvatus”, mille raames valminud videoid esitletakse Prima Vistal ja Liverpooli festivalil WoW. Kaasa teevad eesti luuletaja Tõnis Vilu, kelle loomingust on paljud videod inspireeritud, lavaluuletaja Joelle Taylor ning luuletaja ja teatritegija Adam Kammerling.

Festivali peakorraldajad on MTÜ Kirjandusfestival Prima Vista, Tartu Ülikooli Raamatukogu, Tartu Oskar Lutsu nimeline Linnaraamatukogu, Eesti Kirjanike Liit ja Eesti Kirjanduse Selts.

Lisainfo:

Annika Aas

kommunikatsioonijuht

MTÜ Kirjandusfestival Prima Vista

mob 5266442