2023. aasta Prima Vista patroon Mehis Heinsaar 

KUULSIN ÜHT KUMMALIST KUTSET

 Mehis Heinsaar. Foto: erakogu

Maailmad, tähesüsteemid ja galaktikad, nii nagu elusolendidki, on seotud üksteisega nähtamatute niitide kaudu. Kuulsin siit maalt ja siit linnast üht kummalist kutset, mis saadeti teele ühe olevuse – teie keeli inimese – lõputu igatsusena headuse, andeksandmise ja igavese armastuse järele.

Selle olevuse kosmiline üksindus, tema janu kõrgema ühtsuse järele, oli nii suur ja õrn, et see sünnitas teatava ülemheli, sfääride muusika laadse laine, mis sirutus läbi miljardite valgusaastate, kosmoseaukude ja tumeaine sinna, kus elame meie.

Sest tõesti, on olemas sellest igatsusest sündiv ülemheli, mis moodustab Universumi galaktikate vahele nähtamatu tunneli, kui seda heli vaid mõni olend kusagil kaugel planeedil sattub tajuma.

Mul on rõõm olla see kauge külaline teie seas. Ja kõik mis ma öelda tahan, on see: kuulata üksildast igatsejat endas, kes unistab võimatust. Sest see on mateeria enda ülim peenus, mida suudab luua vaid elav, võnkuv, kahtlev, kannatav, ebatäiuslik, valulev, muunduv, ja samal ajal ikka ning aina õhkõrnast armastuse impeeriumist unistav olend.

Igal miljardiksekundil, mille inimene pühendab unistamisele ilust, rahust ja armastusest, moodustub miljard nähtamatut, ent purunematut ehituskivi selle metroo tarvis nende kahe – kutsuja ja kuulja – vahele, kust ülemhelikiirusel kihutav rong sööstab hetkega läbi valgusaastate ühest galaktikast teise.

Laupäeval, 6. mail kell 18.00 Paide Muusika- ja Teatrimajas

Esmaspäeval, 8. mail kell 21.00 Utoopia Saatkonnas

Teisipäeval, 9. mail kell 18.00 Tartu Kirjanduse Maja saalis

Kolmapäeval, 10. mail kell 18.00 Tartu Ülikooli raamatukogu konverentsisaalis

Laupäeval, 13. mail kell 12.00 Tartu Kirjanduse Majas

Loe Mehis Heinsaare uuest romaanist siit: