2008

Prima Vista 2008 – „Loeb, mida loed“

8.–10. mai 2008

2008. aasta kirjandusfestival Prima Vista alapealkirjaks oli „Loeb, mida loed“. Festivali partnerlinnaks oli esmakordselt Pärnu. Festivali eelsündmustena toimusid loengud ja töötoad ilukirjanduse tõlkimisest. Festivali kavas olid tavapärased sündmused, nagu raamatulaat ja pargiraamatukogu. Toimusid kohtumised kirjanikega, arutelud, kontserdid ning oli võimalus filme vaadata välikinos. Kohal olid väliskülalised Venemaalt, Ungarist ja Soomest. 11. mail jätkus programm Pärnus, kus olid kohal festivali patroon Doris Kareva, kohalikud kirjanikud, laulvad kirjanikud, noored autorid jt.

Festivali patrooni pöördumine:

Kirjanduse kese on teadagi tekst, selle kestvuse tagab tõlkimine/tõlgendamine ja talletamine. Selle aasta kirjandusfestival “Prima Vista” pühendabki tähelepanu mitte üksnes teksti sünnile, vaid ka selle edasisele käekäigule. Ilma toimeka tolmeldamiseta jääks kirjanduspõld õige pea kängu ja kiratsema, hääbuks iseendasse.

Tõlkijad on need usinad pühendunud, kes kaugetelt väljadelt tundmatult lõhnavat õietolmu kogudes selle meeks muundavad – või siis vastupidi, kannavad Eesti kirjanduse DNA-d laiali üle maailma. Mõlemat pidi on see erakordselt tänuväärne tegevus, mille käigus moodustuvad uued mõttemustrid, sünnivad seosed ja mitmekordistub kogemus. 

Raamatukogud aga on hindamatud vara-aidad, tarud, kus talletatakse ühismälu. Ajal, mil ilmub palju kordi rohkem raamatuid, kui pea keegi osta või lugeda jõuab, oleks ideaalne, kui igas linnas või suuremas keskuses leiduks koht, kust kõiki vajalikke trükiseid vajalikul hetkel võimalik laenutada oleks. Päris nii see praegu ei ole ja arusaadavail põhjusil niipea ka olema ei saa – küll aga tasub tähelepanu pöörata sellekohastele vajadustele ja võimalustele. Kuuldavasti on Eestisse jõudnud ka käepärane ja kaasaegne print-on-demand süsteem, mis võimaldab vajaduse korral kiirelt ja stiilselt välja lasta kasvõi ainueksemplarilist köidetud trükist.

Loe, mis loeb!
Doris Kareva

Ajakava:

28. aprill
12–14 Tõlkimisest: võimatusest ja võimalustest.
15–17  Ilukirjanduse tõlkimisest Eestis: traditsioonidest ja hetkeseisust

29. aprill 
12–14
 Kuidas tõlkida? Praktilisi näiteid tõlketekstile lähenemisest
15-17 Töötoas tõlgitava teksti tutvustus: ülevaade autoriteksti iseärasustest ja tõlgitava lõigu avaramast kontekstist.

5.–6. mai kl 12–14 ja 15–17
Ilukirjandusliku teksti ühistõlkimine. Diskussioon ja kokkuvõte.

Praktiline töö seisneb inglise keelest eesti keelde tõlkimises, vajadusel on võimalik pakkuda töömaterjali ka saksa keelest tõlkijaile.

Töötubades osalemine on tasuta, osaleda soovijatel palutakse aga registreeruda hiljemalt 20. aprilliks (nimi, amet või õppeasutus, kontaktandmed) e-posti aadressil eks@kirjandus.ee või telefonil 7 427 079. 

Kolmapäev, 7. mai

16.00–18.00 Prima Vista pressikonverents Tallinnas Eesti Rahvusraamatukogu väikses konverentsisaalis.

Pressikonverentsil osalevad festivali korraldajad ning aukülalised Ljudmila Ulitskaja ja Elena Kostjukovitš.

Festivali eelüritused Tartus

Poola Vabariigi Suursaatkond esitleb: Zbigniew Herbert – Persona Grata

17.00 Luulekohvik Ülikooli Kohvikus (Ülikooli 20) – Hendrik Lindepuu tõlkeid Herberti luuletustest esitavad tõlkija ning Vanemuise teatri näitlejad, Herberti loomingust räägib Märt Väljataga.  Pakutakse kohvi ja maiustusi.

19.00 Etendus “Hallutsinatsiooni alkeemik” Athena Keskuses – Z. Herberti luulekogu “Härra Cogito” põhjal loodud tantsuetendus, mängivad näitlejad teatrist “Teatr Okazjonalny” (Poola).
“Teatr Okazjonalny” on Poola tantsuteater, mille asutasid 1998. aastal poola tantsijad ja koreograafid Joanna Czajkowska ja Jacek Krawczyk. Sellest ajast saati on teatril valminud enam kui 20 lavastust, millega on esinetud mitmesugustel tantsu- ja teatrifestivalidel üle kogu Poola ning mujalgi maailmas.

Neljapäev, 8. mai 

10.45-19.00 Pargiraamatukogu südalinna pargis: kirjandusfestivali ajal avatud Pargiraamatukogus saab laenata raamatuid, lugeda ajakirjandust ja surfata internetis. Päeval on vabaõhuraamatukogus festivali lasteprogramm – kunstitoad kirjanike-tõlkijatega, kirjandusliku orienteerumismängu start ja esineb raamatukogu nukuteater. Õhtul on laval noorkirjanikud ja muusikud.

10.45–11.00 Pargiraamatukogu avab Tartu Sassi Lasteaia laulustuudio „Peidus pool” tervituskontsert. Laululaste juhendaja Maija Kapsti.

11.00-18.00 Raamatulaat “UTLIB Market” Tartu Ülikooli Raamatukogu ees (W. Struve 1). Võimalus hankida soodsa hinnaga raamatuid ning saada ostetud raamatusse ka ainulaadne Prima Vista tempel.

12.00 Festivali avamine Tartu Ülikooli Raamatukogu ees: avasõnad, tervitused ja muusika.

13.00-17.00 “Raamatukogu viimsed päevad” – ettekanded ja ümarlaud Tartu Ülikooli Raamatukogu konverentsisaalis.

Ajakava:

13:00 Avasõnad Tartu Ülikooli Raamatukogu direktorilt Martin Hallikult.
13:10-13:50 Ettekandega esineb festivali aukülaline Ljudmila Ulitskaja
(sünkroontõlge eesti keelde).
13:50-14:30 Ettekandega esineb festivali patroon Doris Kareva
(sünkroontõlge vene keelde).
14:30-15:00 Olga Einasto TÜ Raamatukogust: “Raamatukogu ja raamatukoguhoidja: need igavesed stereotüübid”. (sünkroontõlge vene keelde)
Kohvipaus
15:20-17:00 Ümarlaud. Osalejad: raamatukogudirektor Martin Hallik, raamatukogudirektor Asko Tamme, professor Marju Lauristin, professor Peeter Torop ja ajalooõpetaja Jüri Jekimov. Vestlust juhib kirjanik ja literaat Berk Vaher.
Kõik huvilised on oodatud aktiivselt mõtteid vahetama!
15.30 -17.00 Ettelugemised Pargiraamatukogu lavatelgis: Tartu mälestustes ja ilukirjanduses
18.00 Vestlusõhtu Ljudmila Ulitskajaga Tartu Kirjanduse Majas (Vanemuise 19). Vestlust juhib Ilona Martson. Loetakse ka ette katkendeid Ulitskaja loomingust.
18.00-19.30 Kirjandusõdak „Alfaisend” Pargiraamatukogu lavatelgis. Esinevad: Liisi OjamaaPiret JaaksHedda MaurerElo Viiding ja Andra Teede.
19.30 Jaan-Jürgen Klausi film “Varblane, poeet”. Esilinastus Eesti Rahva Muuseumi näitustemajas (J. Kuperjanovi 9). Vaata filmi reklaamtreilerit: http://youtube.com/watch?v=mPfu7bXY1PY
20.30 Õhtu festivali patrooni Doris Karevaga Tartu Ülikooli Kohvikus (Ülikooli 20). Poetessiga vestleb Hannes Varblane. Õhtut rikastab luule ja muusika.
21.30 Vabaõhukino südalinna pargis Pargiraamatukogu platsil. Kinobuss filmiga  „Kuhu põgenevad hinged”  (rezh. Rainer Sarnet, Exitfilm, 2007). Rainer Sarneti teine mängufilm on originaalse, groteskse esteetikaga romantiline noortedraama.

Reede, 9. mai

11.00-19.00 Pargiraamatukogu südalinna pargis: kirjandusfestivali ajal avatud Pargiraamatukogus saab laenata raamatuid, lugeda ajakirjandust ja surfata internetis. Päeval on vabaõhuraamatukogus festivali lasteprogramm – kunstitoad kirjanike-tõlkijatega, kirjandusliku orienteerumismängu start ja esineb raamatukogu nukuteater. Õhtul on laval noorkirjanikud ja muusikud.
11.00-18.00 Raamatulaat “UTLIB Market” Tartu Ülikooli Raamatukogu ees. Võimalus hankida soodsa hinnaga raamatuid ning saada ostetud raamatusse ka ainulaadne Prima Vista tempel.
12.00-16.00 Kõnekoosolek „Mõistmise kunst: tõlgetest ja tõlkimisest“ Tartu Kirjanduse Majas.
Ilukirjandusliku loomingu tõlkimine ei tähenda kunagi pelgalt keeleoskuse pinnalt lähtuvat sõnade, fraaside ja lausete asendamist. Pigem võib tõlkimist pidada loominguliseks tööks, mida saadab keeleline ja kultuuriline kogemus ning mõistmispüüd – seega mõistmise kunstiks. Erinevatest tõlkimise kogemustest on sündinud hulgaliselt teoreetilisi ja metoodilisi arusaamu selle töö olemusest ja eesmärkidest. Seekord tulevad aga kõne alla kogemused ise: erinevate autorite loomingu ning erinevate kultuuride kirjanduse tõlkijad kõnelevad mõistmisest ja vahendamisest oma töö näitel. Ettekandega Umberto Eco loomingu tõlkimisest esineb festivali aukülaline Elena Kostjukovitš, lisaks kõnelevad oma tõlkimiskogemustest nimekad eesti tõlkijad Krista KaerKalle KasemaaAnu Saluäär ja Kersti Unt. Ettekanded on eesti ja vene keeles, kõneldavat vahendavad sünkroontõlkijad.
15.00 Esmakordselt toimuva raamatukogu kasutamise oskuste võistluse „Utlib karikas“ finaalvoor TÜ Raamatukogu teatmekirjanduse saalis.
16.00 Arutelu väliskülalistega (Ljudmila Ulitskaja ja Elena Kostjukovitš) Anatoomikumi suures auditooriumis (Näituse 2, ruum 105). Vestlust juhib TÜ kaasaegse vene kirjanduse lektor Aleksander Danilevski. Arutelu toimub vene keeles.
16.00 Võistutõlkimine Tartu Linnaraamatukogu saalis (Kompanii 3/5).
Maarja KangroAapo Ilves ja Peeter Volkonski tõlgivad võistu üht vana ja tuttavat ingliskeelset laulu. Muusikakeelde tõlgivad loo Salvador Sax KvartettTaavi Peterson ja Pille Siht.
16.00–18.00 T-särgi töötuba Pargiraamatukogu kunstitelgis.
17.00 Esmakordselt toimuva raamatukogu kasutamise oskuste võistluse „Utlib karikas“ võitjate autasustamine TÜ Raamatukogu ees.
18.00 Kohtumisõhtu ungari kirjaniku ja tõlkija Péter Rácziga Tartu Kirjanduse Majas.
Péter Rácz (s 1948) on luuletaja, tõlkija ja õppejõud, üks Ungari kaheksakümnendate aastate luuleuuenduse läbiviijaid, kelle humoorikas ja lihtne, kuid samas äärmiselt intellektuaalne luule asub Ungari luulepildis üsna erilisel kohal. Samas on Péter Rácz oluline Ungari kirjanduselu niiditõmbaja, kelle algatusel sai rajatud ka Ungari tõlkemaja. Nüüdseks on ta selle tegevust juhtinud juba kümme aastat, lisaks juhatanud kolm aastat ka noorte Ungari kirjanduse tõlkijate aastaseid koolitusi Balassi Bálinti Ungari Kultuuriinstituudis Budapestis ja muid tõlke- ja kirjutamiskursusi, nii et võib öelda, et Ungari kirjandus välismaal on olulisel määral tema nägu. Kohtumisõhtul tuleb juttu nii tema loomingust, tõlkimisest kui ka tõlkemaja tegevusest, vestlust juhib TÜ ungari keele lektor Viktória Tóth.
19.00 Vabaõhukontsert – The Flowers of Romance featuring Tõnu Trubetsky südalinna pargis Pargiraamatukogu platsil. Kirjandusfestivalil annab kontserdi laulev kirjanik Tõnu Trubetsky  ansambliga The Flowers of Romance koosseisus Henry LeppnurmHedwig AllikaMaarit Kangron,  Ed EdinburghAnneli Kadakas. Esitamisele tulevad laulud T. TrubetskyP. Beieri jt tekstidele.
22.00 kirjandusetendus “Kirjandus vä?”, tragikoomiline sõnademäng kolmele kehale Genialistide Klubis
Kuraditosinal Värskel Rõhul põhineva tekstikava on kokku pannud Kairi
Kruus
, kehastajateks Britta Tarvis ja Katriin Laanet.
Plaadimuusikat valivad: DJ indrekindrekDJ Kaisa KeiskDJ Laksberg.
Ühes mustas mustas linnas on üks must must tänav. Sellel mustal mustal
tänaval on üks must must maja. Selles mustas mustas majas on üks must must
tuba ja selles mustas mustas toas on üks must must…
Sissepääs 25 krooni.

Laupäev, 10. mai

10.00-15.00 Pargiraamatukogu südalinna pargis: kirjandusfestivali ajal avatud Pargiraamatukogus saab laenata raamatuid, lugeda ajakirjandust ja surfata internetis. Päeval on vabaõhuraamatukogus festivali lasteprogramm – kunstitoad kirjanike-tõlkijatega, kirjandusliku orienteerumismängu start ja esineb raamatukogu nukuteater.
14.00 -14.30 Pargiraamatukogu lavatelgis: Tartu II Muusikakooli akordionistide ansambli kontsert Pargiraamatukogu lõpetamiseks, juhendaja Olga Kostjukovitš.
14.00-16.00 Lammasteta lugemine!
Tartu Kirjanduse Maja hoovis.
Oma loomingut esitavad:
Soome luuletajad Ville Hytönen ja Ville-Juhani Sutinen
Noored eesti autorid Edvin AedmaEda AhikriipsTriin TasujaMärten Raidmets ja Andra Teede.
Tibusid aga loetakse ka kevadel:

Toimub konkursi “Esimene samm” võitja väljakuulutamine ning Virtuaalkassi arvustuste võistluse võitjate autasustamine.
16.00-18.00 Laulvate kirjanike kontsert Athena keskuse pööningusaalis. Luulet loevad ja laulavad Villu TammeMathuraLauri SommerKaarel B. VäljamäeAndreas KalkunKauksi ÜlleMerca ja Aapo Ilves. Kontserti juhib Ants Johanson.
Kontsert toimub tänavu neljandat korda. 2005. ja 2006. aastal laulsid kirjanikud  Tartu südalinna pargis festivali Pargiraamatukogus. Möödunud aastal ilmus festivali väljaandel ja Aapo Ilvese toimetamisel CD Laulvad kirjanikud. Kontsert ja plaadiesitlus toimus koostöös autorilaulufestivaliga Mailaul Athena Keskuses. Varasematel aastatel on kontsertidel üles astunud Jürgen Rooste, Aapo Ilves, Lauri Sommer, Jüri Kaldmaa, Merca, Jaan Pehk, Jan Rahman, Aleksander Müller ja Vahur Afanasjev.
CD Laulvad kirjanikud on festivali ajal müügil raamatulaadal Utlib Market, linnaraamatukogus ja enne kontserti Athena Keskuses. Kontsert toimub koostöös autorilaulufestivaliga Mailaul

Pühapäev, 11. mai

Prima Vista Pärnus!
Kohal on festivali patroon Doris Kareva, kohalikud kirjanikud, laulvad kirjanikud, noored autorid jt.

Ürituste ajakava:

Pärnu Keskraamatukogus (Akadeemia 3):
11.00 Hommikukohv.
11.15 Avasõnad Doris Karevalt. Esinevad noored autorid: Edvin AedmaEda Ahikriips, Triin Tasuja ja Andra Teede.
12.15 Pärnu Jumalikud Ilmutused(:)kivisildnikKaupo MeielToomas F. Aru
ja Andra Jõgis.

Teater Endla kohvikus (Keskväljak 1):
14.00 Laulvad kirjanikud. Esinevad Jüri KaldmaaJaan PehkMerca ja Mathura.
Esseekonkursi “Raamatukogu viimsed päevad?!” võitjate autasustamine.
Prima Vista 2008 lõpetamine!

Pargiraamatukogu LASTEPROGRAMM

Neljapäev, 8. mai
Pargiraamatukogu kunstitelgis
10.45–11.00 Pargiraamatukogu avab Tartu Sassi Lasteaia laulustuudio „Peidus pool”
tervituskontsert. Laululaste juhendaja Maija Kapsti.
11.00 – 12.30 Kunstituba kirjanikuga. Külas on Jaanus Vaiksoo
12.30 – 14.00 Kunstituba kirjanikuga. Külas on Jaanus Vaiksoo
12.45 Kogunemine kirjanduslikuks orienteerumismänguks (5.–7. klassid)
13.00 – 14.00 Kirjanduslik orienteerumismäng Toomemäel
14.00 – 15.00 Kohtumine Jaanus Vaiksooga, orienteerumismängu võitjate autasustamine.

Reede, 9. mai
Pargiraamatukogu kunstitelgis
Näitus kunstitoas valminud joonistustest
10.30 – 10.50 Linnaraamatukogu nukuteatri etendus „Krokodill Gena ja Potsataja” (NB!  Pargiraamatukogu lavatelk)
11.00 – 12.30 Kunstituba kirjanikuga. Külas on Heinakübara ja Viltsussi raamatute autorid, soome kirjanikud Sinikka ja Tiina Nopola ning teoste tõlkija Reet Grosberg.
12.30 – 14.00 Kunstituba kirjanikuga. Külas on soome kirjanikud Sinikka ja Tiina Nopola, Heinakübara ja Viltsussi raamatute autorid ja teoste tõlkija Reet Grosberg.
12.45 Kogunemine kirjanduslikuks orienteerumismänguks (3.– 4. klassid)
13.00 – 14.00 Kirjanduslik orienteerumismäng Toomemäel
14.00 – 15.00 Kohtumine soome kirjanike Sinikka ja Tiina Nopolaga ja nende raamatute tõlkija Reet Grosbergiga, orienteerumismängu võitjate autasustamine.

Laupäev, 10. mai
Pargiraamatukogu kunstitelgis
Näitus kunstitoas valminud joonistustest
10.45 Kogunemine kirjanduslikuks orienteerumisretkeks (peremäng)
11.00 – 12.00 Kirjanduslik orienteerumisretk Toomemäel koos kirjanik Siiri Laidlaga.
12.00 – 12.20 Linnaraamatukogu nukuteatri etendus „Krokodill Gena ja Potsataja” (NB! Pargiraamatukogu  lavatelk)
12.20 -13.20 Kunstituba kirjanikuga. Külas on Siiri Laidla.

Prima Vista LASTEPROGRAMM
Tartu Mänguasjamuuseumis

Nejapäev, 8. mai
Kell 10.30, 12.00, 14.30
Loomanukud ja loomajutud
Kuulame loomajutte ning õpime loomanukkudega teatrit tegema! Ainult gruppidele, vajalik eelregistreerimine tel 7 361 552 (Kai Tuvik). Kestab 60 min. Osavõtt tasuta.

Laupäev, 10. mai
11-14 Loomanukkudega teatrimäng
Kutsume nukuteatri huvilisi lapsi ja täiskasvanuid loomanukke meisterdama ning nukkudega ise mängima. Osavõtt tasuta.

Prima Vista ajal avatud näitused

NÄITUSED Tartu Linnaraamatukogus

„Mõnusad raamatud!”
Näitus linnaraamatukogu külastajate lemmikraamatutest.

„Parim kink on raamat”
Autograafiga raamatud meie kogudest.

„Kogunenud teosed”
Näitus raamatukogule kuuluvatest kunstiteostest, mis aastate jooksul ostetud või kingitud.

Väliskülalised:

Ljudmila Ulitskaja (Venemaa)
Jelena Kostjukovitš (Venemaa)
Péter Rácz (Ungari)
Risto Isomäki (Soome)
Sinikka Nopola (Soome)
Tiina Nopola (Soome)
Ville Hytönen (Soome)
Ville-Juhani Sutinen (Soome)

Blogides:

Meedias: